Savjeti za vrtlarenje - napravivrt.hr
Search
Search

Savjeti za vrtlarenje

 • Kalendar radova: Lipanj 2019

  5. 6. 2019
  Svibanj je mjesec kad ima puno radova u vrtu.
 • Brzo rastuće povrće za ljeto

  3. 6. 2019
  Ljeto nikako nije vrijeme da naš vrt ostavimo prazan. Rane proljetne povrtnice ubrane su i pospremljene, a na red dolaze povrtnice koje uspijevaju ljeti. U preradu uključujemo povrtnice koje ljeti vrlo brzo rode, imaju kratku vegetaciju i koje možemo kombinirati ili saditi s ostalim kulturama.
 • Moje trešnje i luk neće biti crvljivi

  15. 5. 2019
  Trešnjina i lukova muha, pa i lisne uši, štitaste uši, tripsi…. najvažniji su štetnici voćki i povrća u vrtovima. Protiv njih smo uspješni na sasvim prirodan način postavljanjem Bio Plantella žutih ljepljivih ploča u voćnjak pa i u vrt.
 • Recept za izvrstan domaći kompost

  1. 5. 2019
  Kod kuće tijekom cijele sezone stvaramo kompost koji nam ujesen služi u vrtu kao izvrsno organsko gnojivo. Kompost dodajemo tlu samo jednom u tri godine zbog dugotrajnog djelovanja. Kod stvaranja visokokvalitetnog komposta potrebno je paziti što kompostiramo jer stvaramo hranjive tvari za biljke koje će biti naša hrana.
 • Na balkonu moderne su plavo-ljubičasto-bijele kombinacije

  29. 4. 2019
  U danima, kada nas sunčane zrake podsjete na vruće ljeto, planiramo koje biljke ćemo odabrati za ovogodišnje uređenje balkona i okućnica i o kojih ćemo posebno voditi brigu i njegu. Unatoč maloj količini zemlje, koju će dijeliti sa svojim susjedama u posudama, balkonske biljke mogu bujno cvasti tijekom čitave sezone.
 • Kako uspjeti u uzgoju domaćih eko rajčica

  22. 4. 2019
  Rajčica je najomiljena i najčešća biljka u našim vrtovima. Za uspješan uzgoj potrebno je puno znanja, iskustva i truda.
 • Biljke kao pomoć u vrtu

  9. 4. 2019
  Svi ljubitelji vrtlarenja neka u svoj domaći vrt uključe i biljke koje će biti od velike pomoći gnojenim biljkama. Ti se tihi pomoćnici ne kreću, ne govore, ali aktivno brane svoje susjede od bolesti i štetočina.
 • 6 nužnih radova za najljepši travnjak u susjedstvu

  2. 4. 2019
  Trava u vrtu istovremeno može biti korisna i privlačna: lijep kontrast između cvjetnih gredica, meko i sigurno dječje igralište te smirujući kutak za opuštanje. No, nužno je voditi brigu o njoj.
 • Kako ostvariti bogatu berbu borovnica?

  25. 3. 2019
  Na sam spomen borovnica odmah pomišljamo na šumske divlje borovnice, šačicu kojih možemo ubrati za vrijeme šetnje, i to ako imamo sreće. No, uz malo truda možete podignuti bogat nasad američkih borovnica u svom vrtu.
 • Uzgojimo svoje sadnice

  16. 3. 2019
  Zimsko razdoblje možemo iskoristiti za planiranje sadnje sadnica za sljedeću sezonu. Razne biljke, koje ćemo imati u sljedećoj sezoni u vrtu, prilagodimo plodoredu. Započinjemo sjemenjem biljaka kojima je potrebno duže vremena da bi iz njih nastale dobre sadnice. Važno je odvojiti vrijeme za pripremu i uzgoj sadnica odgovarajućim postupkom.