Savjeti za vrtlarenje - napravivrt.hr
Search
Search

Savjeti za vrtlarenje

 • Jesen - aktivno doba za uređenje okućnice

  2. 10. 2019
  Jesen je pravo godišnje doba za radove na uređenju okućnice i sadnju jesenskih ljepotica u posude. Posadite ukrasno bilje sada i već u rano proljeće uživajte u raskoši vašeg vrta.
 • Štete na ukrasnom bilju i u vrtovima - promijenite zemlju

  18. 9. 2019
  Često se dešava da ukrasna biljka koju uzgajamo u ukrasnim posudama uvene. Koji je razlog tome? Štetu mogu prouzročiti ličinke hrušta –grčice koje se nalaze u zemlji i rade štetu korijenju biljke.
 • Uloga organske tvari u povrtnjaku

  11. 9. 2019
  Osnovni uvjet plodnog tla je dovoljna količina organske tvari –humusa u tlu.
 • Tulipani mogu cvjetati godinama

  9. 9. 2019
  Koliko vrt izgleda prazno bez ruže u lipnju, isto izgleda u travnju bez tulipana. Čarolija tih lukovica je u tome da su nakon dugih zimskih mjeseci prve koje zaista primjetno i veselo navješćuju proljeće, a s njime i rad i život na otvorenom. Kako možemo postići da cvatu niz godina, a ne samo prvog proljeća nakon sadnje?
 • Priprema povrtnjaka za zimu

  4. 9. 2019
  Nakon vrućeg i sušnog ljeta nastupili su kišni dani s nižim temperaturama. Aktivnosti u povrtnjaku i dalje traju i najbolje je pratiti vremensku prognozu kako bi na vrijeme zaštitili biljke od niskih temperatura.
 • Povrtnjak u jesen

  2. 9. 2019
  Zasigurno je pobiranje uroda najugodniji i najvažniji posao, a pred nama stoje još neke sjetve, da bi na proljeće čim ranije na stolu imali svježe namirnice.
 • Radič jedemo čitave godine

  28. 8. 2019
  Od listova radiča, koji je jedna od najmanje zahtjevnih vrsta povrća, možemo pripremiti ukusnu salatu s raznim dodacima tijekom svih godišnjih doba. Po boji lišća ga dijelimo na zelene i crvene sorte. Po obliku ga dijelimo na sorte od kojih ubiremo lišće i one koje formiraju glavice. Ta je namirnica na jelovniku osobito dobrodošla zimi kad je izbor povrća iz kućnog vrta vrlo oskudan. U vrtu sa malo prekrivanja (zaštite) agril folijom može opstati i na niskim temperaturama.
 • Pripremimo tlo za jesensku sadnju

  26. 8. 2019
  Sve povrtnice i voćke koje uzgajamo crpe tlo u kojem rastu. Biljke koje daju plodove intenzivnije potroše hranjiva u tlu. Dugogodišnje voćke na istom mjestu ostaju i više od 20 godina, a sezonsko voće i povrće također treba hranu i dobre uvjete u tlu kako bi davalo zdrav i obilan urod.
 • Branje povrća za zimnicu

  21. 8. 2019
  Berba povrća je nagrada za uloženi trud i dobra berba predstavlja najveće veselje vrtlaru koji s ljubavlju i pažnjom njeguje svoje biljke od sjetve i sadnje do berbe. Ovih dana započinjemo s intenzivnim ubiranjem plodova i potrebno je plodove adekvatno uskladištiti. Neke se vrste povrća mogu ukuhati za zimnicu, dok druge pripremaju za kiseljenje ili zamrzavanje, a začinsko i ljekovito bilje suši se i kao takvo sprema. Prilikom berbe važno je da plodove ubiremo za suha vremena.
 • Žedne biljke ljeti - kako im pomoći

  19. 8. 2019
  Vruće i suho ljeto zahtjeva dodatan, važan rad u vrtu. Biljkama je potrebno osigurati primjerenu količinu vitalne tekućine - vode. Pomoću vode duž biljke teku hranjive tvari iz jednog organa u druge i tako osiguravaju rast, razvoj i plodove.