Savjeti za vrtlarenje - napravivrt.hr
Search
Search

Savjeti za vrtlarenje

 • Salata tijekom cijele vrtlarske sezone

  7. 8. 2019
  Salata neizostavno je zeleno povrće u svakom vrtu. Koristi se kao svježa, uz prilog gotovo svim jelima. Zbog toga, danas na tržištu nalazimo puno novih sorata koje se razlikuju veličinom, oblikom listova, okusom i bojom.
 • Što se radi u vrtovima u kolovozu

  1. 8. 2019
  Hobi vrtlar nikad ne miruje, tijekom cijele sezone ima u vrtu posla. Biljke ljeti zahtijevaju posebnu pažnju: zeljarice, papriku, krastavce, rajčicu i drugo povrće koje u ovo doba već daju plodove, u vrtu treba redovito obilaziti i njegovati.
 • Sačuvajmo maslinike i vinograde do berbe Bio Plantella žutim ljepljivim pločama

  24. 7. 2019
  Vremenske prilike pogodovale su razmnožavanju štetnika i u nadolazećem periodu je najvažnije sačuvati plod do berbe. Štete na maslini mogu nanijeti mnogi kukci i bolesti. Sreća je u tome da samo mali broj štetnika i bolesti nanose velike štete. Važni štetnici na maslini su maslinin moljac ,maslinina muha, svrdlaš, …a od bolesti masline ističu se gljivične bolesti paunovo oko, olovna bolest te bakterijska bolest rak masline.
 • Žućenje lišća na biljkama

  18. 7. 2019
  Mnoge biljke su se iscrpile dajući plodove, a neke od njih pate od nedostatka hranjiva ili pojedinog hranidbenog elementa. Kada se pojavi žućenje lišća na biljkama moramo znati prepoznati uzrok. Većinom na sreću, nije riječ o bolesti već o fiziološkoj promjeni na biljci do koje dolazi zbog nedostatka željeza. Ta pojava naziva se kloroza ili žutica.
 • Prirodno sačuvajmo povrtnjak

  10. 7. 2019
  Napokon smo dočekali plodove našeg truda u povrtnjaku. Iz dana u dan plodovi sazrijevaju i redovitom berbom potičemo novu cvatnju i plodonošenje.
 • Redovito branje povrća

  8. 7. 2019
  Napokon je stiglo vrijeme kada redovito i obilno beremo plodove u povrtnjacima. Ljeto je dio godine kada uživamo u rajčicama, tikvicama, krastavcima, patlidžanima, paprikama.... Ove plodove treba redovito brati jer se time pobuđuje daljnja cvatnja i plodonošenje.
 • Visoke temperature mogu napraviti velike štete u povrtnjaku i voćnjaku

  3. 7. 2019
  Visoke temperature i sunčeve zrake mogu uništiti sav naš trud pri uzgoju povrtnih, voćnih i ukrasnih kultura. Biljke stradavaju tako da na lišću i plodovima nastaju ožegotine – mrlje koje umanjuju kvalitetu ploda i stvaraju uvjete za bolesti i štetnike. Pri temperaturama višim od 32 ⁰C rast biljaka se usporava.
 • U povrtnjaku prirodno protiv bolesti i štetnika

  28. 6. 2019
  O biljkama u povrtnjaku treba brinuti tijekom cijele godine, a ne samo u trenutku kada nastupi problem.Vrt pratimo iz dana u dan i u njemu nastojimo održati što prirodniji uzgoj povrća.
 • Neke povrtnice trebaju oslonac

  27. 6. 2019
  Zbog širokog izbora povrtnica koje želimo uzgajati, u vrtu lako možemo ostati bez prostora. Srećom, neke povrtnice su visoke, penjačice i osloncem ih možemo podignuti u visinu. Tako na malom prostoru možemo posaditi više biljaka i istodobno ih zaštititi od napada različitih bolesti.
 • Zašto kombiniranje biljaka pomaže u povrtnjaku

  24. 6. 2019
  Mudra kombinacija sijanja i sadnje povrća može biti od velike koristi a ako još kombiniramo povrće s ukrasnim i začinskim biljem, korist je višestruka. Kombiniranje pomaže iskoristiti površinu maksimalno - povećava količinu uroda, štiti od bolesti i štetnika, privlači korisne kukce koji se hrane štetnicima, a bit je što prirodnije i zdravije uzgojeno povrće za prehranu čovjeka.