Savjeti za vrtlarenje - napravivrt.hr
Search
Search

Savjeti za vrtlarenje

 • Posadimo češnjak

  10. 10. 2018
  Češnjak, botaničkim imenom Allium sativum, pripada u porodicu Liliaceae. Uz luk je najznačajniji predstavnik skupine lukovičastog povrća. Pripada među najstarije povrćarske kulture, a podrijetlom je s područja srednje Azije. U povijesti ljudskog roda poznat je duže od 4000 godina, od Kine preko Egipta, zemalja Bliskog istoka pa sve do južnoeuropskih zemalja.
 • Jesenska gnojidba vinograda je preduvjet za dobru berbu sljedeće godine

  27. 9. 2018
  Svaki trs vinove loze, koji je dao bogat urod i kvalitetan plod, iscrpilo je tlo. Zbog toga na jesen moramo nadomjestiti ono što je biljka uzela iz tla za svoj rast, razvoj i plodonošenje.
 • Neželjeni gosti u našem domu-kuhinjski moljci

  12. 9. 2018
  Gusjenice moljaca uzrokuju značajnu štetu na hrani. Napadnuta hrana je kontaminirana kukuljicama, među kojima su i izlučevine, ostaci štetnika i ovoji jaja. Takva hrana je higijenski neispravna, zbog toga nije za jelo!
 • Povrtnjak ljeti trebaju posebnu njegu

  27. 6. 2018
  Dolazi doba godine kada je njega vrta najbitnija. Zalijevanje, prihrana i zaštita biljaka u vrtu važni su vrtlarski poslovi koje treba redovito obavljati.
 • Oprez: Jak nalet američkog cvrčka ove godine može upropastiti vašu vinovu lozu

  31. 5. 2018
  Američki cvrčak prenosi bolest zlatna žutica vinove loze koja uzrukuje uništenje ili iskrčenje vinograda.
 • Jednostavni kulinarski balkoni, terase..

  3. 5. 2018
  Donedavno se smatralo nepisano pravilo da su ukrasne biljke na prozorima i balkonima ekskluzivno samo cvjetajuće ukrasne biljke.
 • Tikve i tikvice vole sunce

  25. 4. 2018
  Među zelenim je povrćem najvjerojatnije baš svijet tikvica najšareniji i najraznovrsniji – od malih, desetak grama teških tikvi, pa sve do divovskih bundeva.
 • Sadimo rajčice i paprike

  18. 4. 2018
  Dolazi vrijeme kada se uzgojene ili kupovne presadnice plodovitog povrća iz zaštićenih prostora sade na otvorene površine.
 • Kako posaditi i njegovati posebne biljke u vrtu

  11. 4. 2018
  Američka je borovnica do dva metra visok grm s plitkim korijenskim sustavom. Četiri do pet tjedana po cvatnji sazrijevaju tamno plavi plodovi slatko kiselog okusa, slični šumskim borovnicama. Biljka postiže punu rodnost nakon osam godina.
 • Podignute vrtne gredice -pravi su hit

  5. 4. 2018
  Podignute vrtne gredice su gredice koje su podignute od tla i na taj način omogućuju bolji, lakši pristup i rad sa manje sagibanja. Gredice mogu biti izrađene od raznih materijala kao što su drvo, kamen, beton, cigla i podižu se na različite visine od 30 do 120 cm.