Savjeti za vrtlarenje - napravivrt.hr
Search
Search

Savjeti za vrtlarenje

 • Pripremimo tlo za jesensku sadnju

  26. 8. 2019
  Sve povrtnice i voćke koje uzgajamo crpe tlo u kojem rastu. Biljke koje daju plodove intenzivnije potroše hranjiva u tlu. Dugogodišnje voćke na istom mjestu ostaju i više od 20 godina, a sezonsko voće i povrće također treba hranu i dobre uvjete u tlu kako bi davalo zdrav i obilan urod.
 • Branje povrća za zimnicu

  21. 8. 2019
  Berba povrća je nagrada za uloženi trud i dobra berba predstavlja najveće veselje vrtlaru koji s ljubavlju i pažnjom njeguje svoje biljke od sjetve i sadnje do berbe. Ovih dana započinjemo s intenzivnim ubiranjem plodova i potrebno je plodove adekvatno uskladištiti. Neke se vrste povrća mogu ukuhati za zimnicu, dok druge pripremaju za kiseljenje ili zamrzavanje, a začinsko i ljekovito bilje suši se i kao takvo sprema. Prilikom berbe važno je da plodove ubiremo za suha vremena.
 • Žedne biljke ljeti - kako im pomoći

  19. 8. 2019
  Vruće i suho ljeto zahtjeva dodatan, važan rad u vrtu. Biljkama je potrebno osigurati primjerenu količinu vitalne tekućine - vode. Pomoću vode duž biljke teku hranjive tvari iz jednog organa u druge i tako osiguravaju rast, razvoj i plodove.
 • Sadnja kupusnjača

  14. 8. 2019
  Kupusnjače uvrštavamo u porodicu krstašica koje potječu iz Sredozemlja. Među najpoznatije kupusnjače spadaju kupus, kelj (glavati, pupčar, lisnati), cvjetača, brokula, kineski kupus. Kupusnjače su zahtjevne prema hranjivima i traže dobro pognojeno i vlažno tlo.
 • Berba povrća i dohrana povrtnjaka

  12. 8. 2019
  Napokon je stiglo vrijeme kada redovito i obilno beremo plodove u povrtnjacima. Ljeto je dio godine kada uživamo u rajčicama, tikvicama, krastavcima, patlidžanima, paprikama.... Ove plodove treba redovito brati jer se time pobuđuje daljnja cvatnja i plodonošenje.
 • Salata tijekom cijele vrtlarske sezone

  7. 8. 2019
  Salata neizostavno je zeleno povrće u svakom vrtu. Koristi se kao svježa, uz prilog gotovo svim jelima. Zbog toga, danas na tržištu nalazimo puno novih sorata koje se razlikuju veličinom, oblikom listova, okusom i bojom.
 • Što se radi u vrtovima u kolovozu

  1. 8. 2019
  Hobi vrtlar nikad ne miruje, tijekom cijele sezone ima u vrtu posla. Biljke ljeti zahtijevaju posebnu pažnju: zeljarice, papriku, krastavce, rajčicu i drugo povrće koje u ovo doba već daju plodove, u vrtu treba redovito obilaziti i njegovati.
 • Sačuvajmo maslinike i vinograde do berbe Bio Plantella žutim ljepljivim pločama

  24. 7. 2019
  Vremenske prilike pogodovale su razmnožavanju štetnika i u nadolazećem periodu je najvažnije sačuvati plod do berbe. Štete na maslini mogu nanijeti mnogi kukci i bolesti. Sreća je u tome da samo mali broj štetnika i bolesti nanose velike štete. Važni štetnici na maslini su maslinin moljac ,maslinina muha, svrdlaš, …a od bolesti masline ističu se gljivične bolesti paunovo oko, olovna bolest te bakterijska bolest rak masline.
 • Žućenje lišća na biljkama

  18. 7. 2019
  Mnoge biljke su se iscrpile dajući plodove, a neke od njih pate od nedostatka hranjiva ili pojedinog hranidbenog elementa. Kada se pojavi žućenje lišća na biljkama moramo znati prepoznati uzrok. Većinom na sreću, nije riječ o bolesti već o fiziološkoj promjeni na biljci do koje dolazi zbog nedostatka željeza. Ta pojava naziva se kloroza ili žutica.
 • Prirodno sačuvajmo povrtnjak

  10. 7. 2019
  Napokon smo dočekali plodove našeg truda u povrtnjaku. Iz dana u dan plodovi sazrijevaju i redovitom berbom potičemo novu cvatnju i plodonošenje.