Savjeti za vrtlarenje - napravivrt.hr
Search
Search

Savjeti za vrtlarenje

 • Berba povrća i dohrana povrtnjaka

  12. 8. 2019
  Napokon je stiglo vrijeme kada redovito i obilno beremo plodove u povrtnjacima. Ljeto je dio godine kada uživamo u rajčicama, tikvicama, krastavcima, patlidžanima, paprikama.... Ove plodove treba redovito brati jer se time pobuđuje daljnja cvatnja i plodonošenje.
 • Salata tijekom cijele vrtlarske sezone

  7. 8. 2019
  Salata neizostavno je zeleno povrće u svakom vrtu. Koristi se kao svježa, uz prilog gotovo svim jelima. Zbog toga, danas na tržištu nalazimo puno novih sorata koje se razlikuju veličinom, oblikom listova, okusom i bojom.
 • Sjetva povrća u kolovozu

  5. 8. 2019
  Kako biste uživali u bogatim okusima svježeg povrća u ranu jesen i rano proljeće, kolovoz je vrijeme sjetve. Od početka do druge polovice kolovoza sijemo i sadi se blitva, mrkva, peršin, luk srebrenac, matovilac, kineski kupus, korabica, endivija, poriluk.... Poštujmo područje gdje živimo jer na Mediteranu možemo u povrtnjaku uživati veći dio godine za razliku od kontinenta gdje su temperature puno niže.
 • Što se radi u vrtovima u kolovozu

  1. 8. 2019
  Hobi vrtlar nikad ne miruje, tijekom cijele sezone ima u vrtu posla. Biljke ljeti zahtijevaju posebnu pažnju: zeljarice, papriku, krastavce, rajčicu i drugo povrće koje u ovo doba već daju plodove, u vrtu treba redovito obilaziti i njegovati.
 • Vrijeme je za razmnožavanje biljaka zelenim reznicama

  31. 7. 2019
  Razmnožavanje reznicama je jedan od oblika vegetativnog razmnožavanja. Ovakav način razmnožavanja je vrlo popularan s obzirom na njegovu jednostavnost i vrlo dobre rezultate i veliki broj biljaka koje se na ovaj način uspješno razmnožavaju. Ovako razmnožene biljke su po svojim karakteristikama identične biljci od koje su nastale.
 • Sačuvajmo maslinike i vinograde do berbe Bio Plantella žutim ljepljivim pločama

  24. 7. 2019
  Vremenske prilike pogodovale su razmnožavanju štetnika i u nadolazećem periodu je najvažnije sačuvati plod do berbe. Štete na maslini mogu nanijeti mnogi kukci i bolesti. Sreća je u tome da samo mali broj štetnika i bolesti nanose velike štete. Važni štetnici na maslini su maslinin moljac ,maslinina muha, svrdlaš, …a od bolesti masline ističu se gljivične bolesti paunovo oko, olovna bolest te bakterijska bolest rak masline.
 • Žućenje lišća na biljkama

  18. 7. 2019
  Mnoge biljke su se iscrpile dajući plodove, a neke od njih pate od nedostatka hranjiva ili pojedinog hranidbenog elementa. Kada se pojavi žućenje lišća na biljkama moramo znati prepoznati uzrok. Većinom na sreću, nije riječ o bolesti već o fiziološkoj promjeni na biljci do koje dolazi zbog nedostatka željeza. Ta pojava naziva se kloroza ili žutica.
 • Prirodno sačuvajmo povrtnjak

  10. 7. 2019
  Napokon smo dočekali plodove našeg truda u povrtnjaku. Iz dana u dan plodovi sazrijevaju i redovitom berbom potičemo novu cvatnju i plodonošenje.
 • Redovito branje povrća

  8. 7. 2019
  Napokon je stiglo vrijeme kada redovito i obilno beremo plodove u povrtnjacima. Ljeto je dio godine kada uživamo u rajčicama, tikvicama, krastavcima, patlidžanima, paprikama.... Ove plodove treba redovito brati jer se time pobuđuje daljnja cvatnja i plodonošenje.
 • Visoke temperature mogu napraviti velike štete u povrtnjaku i voćnjaku

  3. 7. 2019
  Visoke temperature i sunčeve zrake mogu uništiti sav naš trud pri uzgoju povrtnih, voćnih i ukrasnih kultura. Biljke stradavaju tako da na lišću i plodovima nastaju ožegotine – mrlje koje umanjuju kvalitetu ploda i stvaraju uvjete za bolesti i štetnike. Pri temperaturama višim od 32 ⁰C rast biljaka se usporava.