Savjeti za vrtlarenje - napravivrt.hr
Search
Search

Savjeti za vrtlarenje

 • Pripreme za cvatuće balkone

  26. 3. 2018
  U danima, kada nas sunčane zrake podsjete na vruće ljeto, planiramo koje biljke ćemo odabrati za ovogodišnje uređenje balkona i okućnica te igramo se mišlju koja će ove godine biti ona cvatuća miljenica oko koje ćemo posebno voditi brigu i njegu.
 • Zaštita biljaka od bolesti i hladnoće

  21. 3. 2018
  Hladni val temperatura s puno kiše i dalje traje. Čim se temperature malo povise i budu iznad 5 ᵒ C treba iskoristiti vrijeme i zaštititi biljke bakrenim preparatima. Važno je znati da biljke treba zaštititi prije kretanja vegetacije i otvaranja pupova.
 • Priprema tla za novi travnjak

  15. 3. 2018
  Zima je u punom jeku i temperature na dozvoljavaju radove na otvorenom. U ovo vrijeme planiramo koje ćemo sve radove odraditi u vrtu čim temperature pređu u pozitivne.
 • Plantella Organik za masline – najbolji izbor za gnojidbu maslinika

  13. 3. 2018
  Kaštelir – Labinci je mala općina smještena 10 kilometara od poznate turističke destinacije grada Poreča, na zapadnoj obali Istre. U ovoj općini obitelj Paulišić utemeljila je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo 2000 god. za proizvodnju maslinovog ulja koju do danas uspješno vodi.
 • Mrkva - kraljica povrća s najvećom ljekovitom moći

  12. 3. 2018
  Mrkva sadrži puno beta karotena, koji je predstupanj vitamina A. Pored vitamina A sadrži još velike količine vitamina B, C, D, E i K. Poboljšava građu kostiju, jača zube, poboljšava vid, jača srce i žile, poboljšava probavu. Antioksidanti su najbolje prirodno oružje u borbi protiv raka, umora i starenja.
 • Kako do plodnog vrta i više grožđa

  7. 3. 2018
  Kvalitetno i plodno tlo je najvažniji kriterij za uzgoj biljaka. Važno je da tlo ima dovoljno humusa i organske tvari kako bi se hranjiva putem korijena mogla usvajati. Tla koja su iscrpljena i nisu dovoljno kvalitetna gnojidbom treba korigirati. Samo organskim gnojivom možemo pomoći tlu da bude dobar medij za rast i usvajanje hranjiva.
 • Sadnja i orezivanje ukrasnog grmlja

  22. 2. 2018
  Ukrasno grmlje daje vrtu oblik, strukturu i trajnost, a usto je i izvrsna pozadina za nasad cvjetnih gredica. Neko grmlje sadimo zbog mirisnih i živopisnih cvjetova, primamljivih plodova, a drugo zbog zimzelenog ili šarenog lišća te obojenih stabala. Promišljena sadnja zimzelenih i listopadnih grmića tako će nas uveseljavati cijelu godinu.
 • Nema bogatog vrta bez dobrog tla

  19. 2. 2018
  Tlo je kompleksni sustav Zemljine kore od 4 faze -čvrste faze, otopine, zraka i živih organizama. Budući da su mineralne tvari u tlu osnova građe biljaka, jasno je da karakteristike tla moraju odgovarati njihovim potrebama. Pri tom je prije svega važno koliko je tlo grudasto, zrnasto i propusno za zrak i vodu te koliki je u njemu udio humusa i hranjivih tvari. Prije nego što započnemo s uzgojem povrća, moramo znati kakvo je tlo. Ovdje ćete upoznati neke osnovne pojmove koji vam mogu biti od pomoći.
 • Što ćemo uzgajati u povrtnjaku ove godine

  8. 2. 2018
  Niske temperature i snijeg ne dozvoljavaju nam radove u povrtnjaku, ali možemo iskoristiti vrijeme za planiranje povrtnjaka u kojem ćemo u ovoj sezoni uzgojiti povrće, ljekovito i začinsko bilje.
 • Organska gnojidba za veći prinos grožđa

  1. 2. 2018
  Želja svakog vinogradara je da iz godine u godinu ostvari planiran prinos odgovarajuće kakvoće. A to može samo pravilnom gnojidbom s provjerenim organskim gnojivom visoke kvalitete.