Savjeti za vrtlarenje - napravivrt.hr
Search
Search

Savjeti za vrtlarenje

 • Plantella Organik za masline – najbolji izbor za gnojidbu maslinika

  13. 3. 2018
  Kaštelir – Labinci je mala općina smještena 10 kilometara od poznate turističke destinacije grada Poreča, na zapadnoj obali Istre. U ovoj općini obitelj Paulišić utemeljila je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo 2000 god. za proizvodnju maslinovog ulja koju do danas uspješno vodi.
 • Mrkva - kraljica povrća s najvećom ljekovitom moći

  12. 3. 2018
  Mrkva sadrži puno beta karotena, koji je predstupanj vitamina A. Pored vitamina A sadrži još velike količine vitamina B, C, D, E i K. Poboljšava građu kostiju, jača zube, poboljšava vid, jača srce i žile, poboljšava probavu. Antioksidanti su najbolje prirodno oružje u borbi protiv raka, umora i starenja.
 • Kako do plodnog vrta i više grožđa

  7. 3. 2018
  Kvalitetno i plodno tlo je najvažniji kriterij za uzgoj biljaka. Važno je da tlo ima dovoljno humusa i organske tvari kako bi se hranjiva putem korijena mogla usvajati. Tla koja su iscrpljena i nisu dovoljno kvalitetna gnojidbom treba korigirati. Samo organskim gnojivom možemo pomoći tlu da bude dobar medij za rast i usvajanje hranjiva.
 • Sadnja i orezivanje ukrasnog grmlja

  22. 2. 2018
  Ukrasno grmlje daje vrtu oblik, strukturu i trajnost, a usto je i izvrsna pozadina za nasad cvjetnih gredica. Neko grmlje sadimo zbog mirisnih i živopisnih cvjetova, primamljivih plodova, a drugo zbog zimzelenog ili šarenog lišća te obojenih stabala. Promišljena sadnja zimzelenih i listopadnih grmića tako će nas uveseljavati cijelu godinu.
 • Nema bogatog vrta bez dobrog tla

  19. 2. 2018
  Tlo je kompleksni sustav Zemljine kore od 4 faze -čvrste faze, otopine, zraka i živih organizama. Budući da su mineralne tvari u tlu osnova građe biljaka, jasno je da karakteristike tla moraju odgovarati njihovim potrebama. Pri tom je prije svega važno koliko je tlo grudasto, zrnasto i propusno za zrak i vodu te koliki je u njemu udio humusa i hranjivih tvari. Prije nego što započnemo s uzgojem povrća, moramo znati kakvo je tlo. Ovdje ćete upoznati neke osnovne pojmove koji vam mogu biti od pomoći.
 • Što ćemo uzgajati u povrtnjaku ove godine

  8. 2. 2018
  Niske temperature i snijeg ne dozvoljavaju nam radove u povrtnjaku, ali možemo iskoristiti vrijeme za planiranje povrtnjaka u kojem ćemo u ovoj sezoni uzgojiti povrće, ljekovito i začinsko bilje.
 • Organska gnojidba za veći prinos grožđa

  1. 2. 2018
  Želja svakog vinogradara je da iz godine u godinu ostvari planiran prinos odgovarajuće kakvoće. A to može samo pravilnom gnojidbom s provjerenim organskim gnojivom visoke kvalitete.
 • Gnojidba povrtnjaka - Organik K

  31. 1. 2018
  Povrtne kulture trebaju mnogo hranjiva za svoj rast i plodonošenje zato je prilikom pripreme tla za sjetvu i sadnju potrebno dosta znanja i pažnje.
 • Problemi sa sobnim ukrasnim biljem

  24. 1. 2018
  Interijer stana, kuće, hotela ili nekog drugog unutarnjeg prostora teško je zamisliti bez ijedne biljke. Ukrasne biljke koje biramo na ljude djeluju terapijski ako lijepo izgledaju. Biljke su žive i traže redovitu i pažljivu njegu, a one koje pokazuju nedostatak hranjiva žućenjem lišća ili ako su napadnute raznim štetnicima, ne izgledaju lijepo i ne čine nas sretnima. Njihova boja nas smiruje, čiste zrak u prostoru, upotpunjuju estetiku interijera... Problemi s biljkama će biti svedeni na minimum ako ih pravilno njegujemo.
 • Štete od mraza

  17. 1. 2018
  Znamo da zima može iznenada pokazati zube, ali nema velike opasnosti ako su se sokovi u tkivu voćaka povukli u korijenov sistem ispod površine tla. Više pažnje i brige moramo obratiti kod voćaka i ukrasnih biljaka koje su posađene u posude jer lakše stradaju od niskih temperatura.