Savjeti za vrtlarenje - napravivrt.hr
Search
Search

Savjeti za vrtlarenje

 • Što ćemo uzgajati u povrtnjaku ove godine

  8. 2. 2018
  Niske temperature i snijeg ne dozvoljavaju nam radove u povrtnjaku, ali možemo iskoristiti vrijeme za planiranje povrtnjaka u kojem ćemo u ovoj sezoni uzgojiti povrće, ljekovito i začinsko bilje.
 • Organska gnojidba za veći prinos grožđa

  1. 2. 2018
  Želja svakog vinogradara je da iz godine u godinu ostvari planiran prinos odgovarajuće kakvoće. A to može samo pravilnom gnojidbom s provjerenim organskim gnojivom visoke kvalitete.
 • Gnojidba povrtnjaka - Organik K

  31. 1. 2018
  Povrtne kulture trebaju mnogo hranjiva za svoj rast i plodonošenje zato je prilikom pripreme tla za sjetvu i sadnju potrebno dosta znanja i pažnje.
 • Problemi sa sobnim ukrasnim biljem

  24. 1. 2018
  Interijer stana, kuće, hotela ili nekog drugog unutarnjeg prostora teško je zamisliti bez ijedne biljke. Ukrasne biljke koje biramo na ljude djeluju terapijski ako lijepo izgledaju. Biljke su žive i traže redovitu i pažljivu njegu, a one koje pokazuju nedostatak hranjiva žućenjem lišća ili ako su napadnute raznim štetnicima, ne izgledaju lijepo i ne čine nas sretnima. Njihova boja nas smiruje, čiste zrak u prostoru, upotpunjuju estetiku interijera... Problemi s biljkama će biti svedeni na minimum ako ih pravilno njegujemo.
 • Štete od mraza

  17. 1. 2018
  Znamo da zima može iznenada pokazati zube, ali nema velike opasnosti ako su se sokovi u tkivu voćaka povukli u korijenov sistem ispod površine tla. Više pažnje i brige moramo obratiti kod voćaka i ukrasnih biljaka koje su posađene u posude jer lakše stradaju od niskih temperatura.
 • Kako saditi lukovice za bogatu ljetnu cvatnju

  15. 1. 2018
  Osim lukovica koje navješćuju proljeće poznate su i one koje svojom gracioznošću krase vrtove ljeti i u jesen. Smeta im hladnoća, a sade se od ožujka do svibnja. Upravo sada je vrijeme za planiranje cvjetnjaka. U periodu kada nam ove ljepotice cvatu, u vrtu imamo dosta zanimljivih cvjetnih vrsta, zato moramo dobro isplanirati cvjetnu gredicu kako bi naše lukovice došle do izražaja.
 • Rezidba vinove loze

  10. 1. 2018
  Rezidbom se oblikuje i održava uzgojni oblik, regulira vegetativni i rodni potencijal te se povećava prinos i kvaliteta grožđa. Radi se o dugoročnom pozitivnom utjecaju na ukupno zdravstveno stanje vinove loze.
 • Štete u voćnjaku i povrtnjaku

  3. 1. 2018
  Poslova u voćnjaku i povrtnjaku je u ovom trenutku manje, ali to ne znači da potpuno zanemarimo pregled naših biljaka. Štete na biljkama mogu nastati zbog niskih temperatura (pucanje kore i grana zbog leda, snijega..), jakih vjetrova (lomljenje grana i čupanje cijelih sadnica), štetnika (štete od miševa, voluharica, zečeva, srna...). Važno je nastale štete sanirati, a voćnjak zaštititi od napada glodavaca na adekvatan način.
 • Važnost kvalitete sjemena biljaka

  20. 12. 2017
  Bez kvalitetnog sjemena nema ni organskog vrta u kojem rastu zdrave biljke, čega je svjestan svaki vrtlar koji u vrtu skuplja vlastito sjeme povrća i drugih biljaka koje uzgaja. Sjeme za sjetvu mora biti kvalitetno, odnosno visoke klijavosti, čisto i ne smije biti zaraženo bolestima. To je preduvjet za dobar rast i razvoj usjeva uz pridržavanja mjera tehnologije, za ostvarenje visokog prinosa.
 • Božićna zvijezda

  18. 12. 2017
  Božićnu su zvijezdu kao ukrasnu biljku upotrebljavali još meksički Indijanci za ukrašavanje svojih svetišta, a u našim se krajevima s tom namjenom uzgaja od drugog svjetskog rata, otkad je vrtlarima uzgojiti biljke prilagođene uvjetima u stanu. Danas je ta prekrasna ljepotica crvenih cvjetova neizostavna u vrijeme novogodišnjih blagdana, a ako znamo s njom pravilno postupati, možemo je sačuvati i dugo nakon njih.