Savjeti za vrtlarenje - napravivrt.hr
Search
Search

Savjeti za vrtlarenje

 • PRIJE PRESELJENJA U ZATVORENI PROSTOR PRESADIMO BILJKE

  8. 9. 2020
  Došlo je vrijeme kada bi trebali presaditi biljke koje smo iz kuće iznjeli u vrt tijekom ljeta što je dobrodošlo svim većim tropskim biljkama kao što su fikusi, juke, razne palme i slične. Biljke su provele ljeto u polusjeni i one u dobrim uvjetima su napredovale rastom.
 • POMOZITE TRAVNJAKU, DA SE OPORAVI OD JAKOG SUNCA I LJETNIH VRUĆINA

  2. 9. 2020
  Nakon žege i visokih temperatura došlo je vrijeme da oporavimo travnjak kako bi uživali u njegovoj ljepoti cijelu jesen i dugo u zimu. Kiše u zadnjih 10 dana povoljno su djelovale na zbijeno i suho tlo a sad je na nama red.
 • BOLESTI I ŠTETNICI, KOJI NAM U KASNO LJETO ZADAJU BRIGE

  26. 8. 2020
  Bili smo vrijedni u vrtovima od ranog proljeća, kad smo uzgojili presadnice, pa sve do sada kasnog ljeta kada ubiremo plodove svoga truda. Mnogim povrtnim kulturama ali i ukrasnim biljkama možemo produžiti rast i plodonošenje ako ih sačuvamo zdravima i od napada štetnika.
 • KAKO DO NAJBOLJEG POVRTNJAKA U OVOJ JESENI

  18. 8. 2020
  Radovi u vrtu nikad ne prestaju, a odmora nema ni krajem kolovoza. Vrijeme je berbe i spremanja voćaka i povrtnica za zimnicu. Sušno razdoblje zahtijeva redovno zalijevanje biljaka, a ako se oduži razdoblje sa kišama, korovi u vrtu bujaju pa ih je najbolje mehanički odstraniti.
 • VRIJEME JE ZA RAZMNOŽAVANJE BILJAKA ZELENIM REZNICAMA

  11. 8. 2020
  Razmnožavanje reznicama je jedan od oblika vegetativnog razmnožavanja. Ovakav način razmnožavanja je vrlo popularan s obzirom na njegovu jednostavnost i vrlo dobre rezultate i veliki broj biljaka koje se na ovaj način uspješno razmnožavaju.
 • SJETVA POVRĆA U KOLOVOZU

  4. 8. 2020
  Kako biste uživali u bogatim okusima svježeg povrća u ranu jesen i rano proljeće, kolovoz je vrijeme sjetve. Od početka do druge polovice kolovoza sije i sadi se blitva, mrkva, peršin, luk srebrenac, matovilac, kineski kupus, korabica, endivija, poriluk....
 • AROMATIČNO I LJEKOVITO BILJE

  28. 7. 2020
  Uporaba ljekovitog , aromatičnog i medonosnog bilja u svakodnevnom životu čovjeka stara je koliko i čovječanstvo. Ljudi su biljke koristili u svrhu liječenja, prehrane i u kozmetičke svrhe.
 • KAKO PRODUŽITI CVATNJU BALKONSKOG CVIJEĆA?

  21. 7. 2020
  Balkonsko cvijeće kao što su pelargonije, surfinije, milijun zvona i drugo, za svoj rast i cvatnju trebaju puno hranjiva. U nekoliko kratkih mjeseci rasta u ograničenoj površini želimo imati bujno cvijeće i dovoljno lisne mase koje će prehraniti cvjetove
 • KAKO SPRIJEČITI PROBLEME NA RAJČICAMA?

  14. 7. 2020
  Primijetili ste da s vašim rajčicama, (čili) papričicama ili ostalom plodovitom povrću nešto nije u redu? Upoznat ćemo vas sa simptomima nedostatka ili deficita ključnih elemenata u ishrani ovih biljaka i o najvažnijim mjerama, kojima možete spriječiti pojavu najznačajnije bolesti rajčica - plamenjače.
 • POVRĆE, VOĆKE I UKRASNE BILJKE MOGU STRADATI ZBOG VISOKIH TEMPERATURA

  7. 7. 2020
  Biljke najčešće stradavaju zbog štetnika i bolesti (virusa , bakterija ...) ali ponekad i zbog nekih drugih razloga. Trebali bi biti upoznati s mogućim problemima koji se mogu dogoditi kako bi mogli reagirati na vrijeme i kako bi zaštitili svoje biljke.